Is jouw zaak al beschermd tegen cybersecurity?

De digitalisering van uw bedrijf brengt veel voordeel met zich mee, maar zodra u gebruik maakt van computers en internet (wat vandaag onmisbaar is), bent u ook een doelwit voor de online vijand: online hackers. Voorkomen is ook in dit geval echt beter dan genezen, daarom verzamelde Van Hooff Verzekeringen voor u een paar tips. 

Nog geen plan van aanpak voor uw cybersecurity? Onze collega’s denken graag met u mee. 

Tip 1: begin bij u zelf (maar vergeet uw medewerkers niet)

In 95% van de gevallen ligt een menselijke fout aan de basis van cyberaanvallen. 

Een kritisch oog kan u dus veel ellende besparen. Let bij een vreemde e-mail daarom extra op het adres van de afzender. Kijk ook goed de schrijfwijze van een url na. Merkt u rare dingen? Dan klinkt u beter niet op de link of de bijlage. 

Ook de eigen werknemers zijn belangrijk in de strijd tegen cybercriminaliteit. Organiseer op regelmatige basis infosessies rond cyberincidenten zoals ransomware, CEO-fraude en phishing.

 • Ransomware: hackers gebruiken ransomware om het computersysteem van je bedrijf onbruikbaar te maken tot je met losgeld over de brug komt.
 • CEO-fraude: daarbij overhaalt een crimineel een werknemer van uw bedrijf om facturen te betalen aan hem in plaats van aan de juiste leverancier.
 • Phishing: de bekendste vorm van cyber attack, waarbij een crimineel probeert om persoonlijke informatie los te krijgen. Gevoelige data zoals wachtwoorden, pincodes of klantengegevens. Vaak spreekt ‘hij’ dan uit de naam van uw bank, een energieleverancier of een vriend.

 

Bespreek hoe een collega cyberincidenten kan herkennen en zorg voor een centraal meldpunt waar ze terecht kunnen wanneer ze iets verdacht opmerken.  

Bouw ook verschillende beveiligingen, zoals een dubbele toegang tot gevoelige informatie.

Werk tot slot een beleid uit rond 

 • Veilig thuiswerken
 • De creatie van een sterk wachtwoord 
 • De installatie van antivirussoftware, een firewall en een regelmatige back up van hun werk
 • Gebruik van eigen laptops 
 • Gebruik van USB-sticks 
 • Gebruik van openbare wifi-netwerken 

Tip 2: Betrek uw IT-partner

Goede afspraken maken goede vrienden. Trek daarom met uw crisisplan naar stakeholders zoals uw ICT-partner. Zo weten zij ook wat gedaan bij een eventuele aanval of melding van malware door een collega.  

Tip 3: Wacht niet tot morgen met een cyberverzekering

Zoals bij elk type verzekering, sluit u ook dit type beter af nu er nog geen vuiltje aan de lucht is. Eenmaal u met een datalek zit of er ransomware op uw bedrijfscomputers staat, is het te laat. 

Wat houdt een cyberverzekering juist in?

Met een cyberverzekering van KBC beschermt u uw zaak tegen verschillende mogelijke digitale aanvallen, zoals 

 • hacking, 
 • datalekken, 
 • cyberaanvallen 
 • systeeminbraken, 

 

Zelfs als u of een medewerkers de schade hebben veroorzaakt (door bijvoorbeeld toch op een verdachte link te klikken), voorziet de verzekering terugbetaling en kan u rekenen op bijstand.

Cybersecurity bij Van Hooff Verzekeringen

Komt u langs voor een verzekering rond cybersecurity, dan overlopen we met u graag wat u zelf kan doen ter bescherming van uw bedrijf enerzijds, en hoe de verzekering u helpt op vlak van schadedekking en bijstand anderzijds. 

Cybersecurity geniet bij ons alvast de volgende troeven

 • U krijgt van ons de kosten terug die nodig zijn om de schade te herstellen. Ook juridisch advies vergoeden we, zelfs als u of een werknemer de schade hebt veroorzaakt.
 • U geniet 24/7 van bijstand bij noodgevallen! Binnen de twee uur bellen we u terug met een voorstel om de schade te herstellen. In noodgevallen sturen we meteen een IT-expert op pad.
 • U krijgt gratis preventie. Met een check van uw netwerk, communicatie flow en GDPR-beleid geven experts gericht advies over hoe u schade kan voorkomen. 
 • Optionele vergoeding van bedrijfsschade. Bent u inkomsten mislopen door een cyberaanval? Dan hebt u dankzij deze optionele waarborg recht op een schadevergoeding.

 

Bij Van Hooff werken we graag op een persoon-lijke manier, waarbij de mens centraal staat. We denken mee aan zaken die u (nog) niet ziet en werken proactief oplossingen uit. Met ervaring sinds 1981 bent u zeker van de juiste partner. Komt u langs? De koffie staat al klaar.

"People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel."
Maya Angelou
Amerikaanse dichteres

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Copyright © Van Hooff 2021. All rights reserved.

KBO 0831836069 – Rekeningnummer bij KBC BE56 7331 2706 6188 verbonden agent, FSMA nr. 108093A van KBC Verzekeringen NV,
Professor Roger Van Overstraetenplein 2, 3000 Leuven, België, BTW 0403 552 563
RPR Leuven, IBAN BE43 7300 0420 0601 Een onderneming van KBC-groep